מועדון הכדורסל מכבי תל אביב לקח חלק בהדלקת הנר החמישי של חג החנוכה במסגרת טקס מרגש וייחודי. היום (שני) השתתפו חלק מחברי הנהלת המועדון באירוע "1,000 החנוכיות", המאיר את זכר קהילת יהודי מקדוניה הצפונית שהושמדה בשואה.
הקמפיין מתקיים ביוזמת משרד החוץ הישראלי, העמותה למורשת קהילת יהודי ביטולה מונסטיר, המרכז לאימפקט יהודי, מכבי Playtika תל אביב ושותפים נוספים, שקוראים לאנשים מצפון מקדוניה, ישראל ומכל העולם להצטרף ליוזמה מיוחדת במינה - להדליק נר של חנוכה ולהקדיש את מעמד ההדלקה לזכר יהודי מקדוניה הצפונית.
במסגרת האירוע הדליקו נר חמישי של חנוכה יושב ראש המועדון שמעון מזרחי, שגריר ישראל בצפון מקדוניה דן אורין, הנהלת המרכז לאימפקט יהודי בראשותו של יו"ר הארגון רוברט זינגר, טל ברודי, דורון ג'מצ'י ואף הפסל מתי גרינברג, שמוכר כ"תינוק היהודי האחרון" שנולד בצפון מקדוניה ושרד. האור הגדול שיופץ במהלך החג ידגיש את חשיבות ההכלה והתמיכה לקבוצות בחברה ויאיר את זכרה של יהדות מקדוניה, שהושמדה כמעט כולה בשואה.
"בישראל כולם יודעים ומיכירם מה שנעשה בשואה ומתמקדים בקהילות גדולות, אבל לא תמיד יש תודעה למה שקרה בצפון מקדוניה", הזכיר עו"ד שמעון מזרחי. "חשוב שיש לנו מפגש כזה שיכול ליצור תודעה עולמית. כמו שבזמנו עשינו ביום הזכרון הבינ"ל לשואה בו 11 אלף אוהדים עמדו עם שלטי 'אני זוכר'. גם הצבע הצהוב של גופיות מכבי נקבע לזכר הטלאי הצהוב. כל הדברים קשורים בקשר אמיץ מאוד ולכן חשוב לנו גם להזכיר את קהילת צפון מקדוניה".
דן אורין, שגריר ישראל בצפון מקדוניה: "קהילת יהודי צפון מקדוניה הושמדה כמעט כולה ואנו צועדים לזכרה כל שנה במסגרת מצעד החיים. עקב מגבלות הקורונה נאלצנו לבטל את המצעד וחיפשנו דרך אחרת להאיר את זכרם ועל כן הוקם הקמפיין המבורך הזה. בביטולה היכן שצועדים לא נותר יהודי אחד, ולא נשאר מי שיספר את הסיפור. מאחר אי אפשר היה לצעוד השנה, החלטנו להאיר את זכרם בנרות חנוכה ואנו שמחים על השותפות עם המרכז לאימפקט יהודי ועם מכבי תל אביב בכדורסל".
רוברט זינגר, יו"ר המרכז לאימפקט יהודי, סיפר: "קהילת יהודי צפון מקדוניה נמחקה פעמיים, בפעם הראשונה בזמן השואה כאשר היא הוכחדה כמעט לחלוטין ורק כ-2% מתוכם שרדו את השואה, ובפעם השנייה כאשר זכרם וסיפורם לא עולה מספיק לסדר היום. ההחלטה להשתתף בפרויקט הזה דווקא בחג החנוכה ויחד עם הנהלת מכבי תל אביב נותנת הזדמנות להאיר את זכר הקהילה תוך שמחת החג ולהכניס לסדר היום את המורשת היהודית וערכי קבלת השונה".
"בניתי בבית הקברות העתיק בביטולה לזכר הקהילה שעון שמש ענקי וצבעו צהוב", סיפר מתי גרינברג. "אחרי שראיתי פה את כל החולצות הצהובות, אני מבטיח לכם שאשים את הסמל של מכבי על שעון השמש. שיהיה קשר בין המקום הזה לבין המקום ההוא".
רוברט זינגר, יו"ר המרכז לאימפקט יהודי
דן אורין, שגריר ישראל במקדוניה הצפונית
מתי גרינברג, "הבן האחרון של מקדוניה"
דורון ג'מצ'י, סמנכ"ל שיווק וקשרי קהילה
מימין לשמאל: דן אורין, עדלי מרכוס, דורון ג'מצ'י, סוניה גומס-דה מסקיטה וד"ר רחלי לוי-דרומר
ערב מלחמת העולם השניה כללה הקהילה היהודית במקדוניה כ-7,800 יהודים. במהלך המלחמה סופחה מקדוניה על ידי השלטון הבולגרי, שרדף את היהודים באיזורים שבשליטתו. במרץ 1943 נערכו אקציות בכל רחבי המדינה על ידי שוטרים וחיילים בולגרים.
לפי רישומי משרד הפנים הבולגרי נעצרו במקדוניה 7,826 יהודים, כאשר 7,215 מתוכם הועברו ב-11 במרץ למעצר במפעל הטבק "מונופול" שבעיר סקופיה. בימים הבאים נשארו שם דחוסים על דרגשי העץ של המפעל, נעולים ומוקפים על ידי החיילים הבולגרים. 11 יהודים הצליחו להימלט מהמעצר ו-76 שוחררו בשל היותם בעלי אזרחות זרה. כל היתר הוכנסו לקרונות בקר ונשלחו למחנה טרבלינקה, שם נרצחו 7,144 יהודים. יהי זכרם ברוך.