אם יש מילה אחת שמכבי תל אביב מזוהה איתה יותר מכולן, כנראה שמדובר במילה "ווינריות". המועדון הרוויח את ההקשר הזה בזכות עשרות שנים של ניצחונות, הישגים ותארים על מגרש הכדורסל. אבל בשנתיים האחרונות, יש במכבי פרויקט שמראה שאת הווינריות אפשר להשיג לא רק במגרש, אלא גם בחיים עצמם.
מאז קיץ 2019 מפעילה מכבי חוג מיוחד לילדים בעלי צרכים מיוחדים, שמתאמנים ומשחקים כדורסל. לא פחות חשוב מכך, הם רוכשים מיומנויות ומפתחים את הביטחון העצמי שלהם. 31 ילדים בארבע קבוצות שונות משתפים פעולה מדי שבוע ועוברים תהליך מיוחד, תחת הדרכתו של המאמן גל בר זיו. לרגל יום העצמאות ה-73 של מדינת ישראל, בחרנו לשוחח עם גל ועם שתי אמהות של ילדים המשתתפים בפרויקט, כדי ללמוד כיצד החוג עוזר לילדים לצאת לעצמאות.
"זה משנה לילדים את החיים מהקצה אל הקצה", מספר בר זיו, בן 41, "הם יוצאים לעצמאות. עצמאות זה לקחת את הכדור ולהתאמן. עצמאות זה להיות עם חברים. עצמאות זה השילוב שלהם בספורט".
בר זיו מתמחה באימון ובשילוב ילדים בעלי צרכים מיוחדים בספורט. הוא החל את דרכו בעולם האימון כבר לפני 20 שנה במכבי, אך מאז נדד צפונה לגליל העליון ועבד בהפועל גליל עליון. הוא בעל תואר ראשון בחינוך מטעם מכללת תל חי, תעודת הוראה בחינוך גופני, מאמן כדורסל וגם מוסמך לעבודה עם בעלי צרכים מיוחדים מטעם וינגייט.
"הפרויקט התחיל לפני שנתיים", משחזר בר זיו, "את עודד (שלום, רכז מחלקת הנוער של מכבי תל אביב) יצא לי להכיר לפני 20 שנה, עשינו קורס מאמנים ביחד. שאלתי את עודד אם מתאים להם לפתוח קבוצת כדורסל לבעלי צרכים מיוחדים, סיפרתי לו שאני עוסק בזה יותר מ-15 שנה ושזה יכול להיות מקסים. הוא ראה את זה בעין מאוד יפה. הייתה פגישה טובה מאוד עם אלון (בן זקן, מנהל מחלקת הנוער של מכבי תל אביב) ושירי (גולד, מנהלת בתי הספר לכדורסל של מכבי תל אביב). נפגשנו עם מחלקת הספורט של עיריית תל אביב, וברגע שקיבלנו את ברכת הדרך מהעירייה החלטנו שאנחנו הולכים על זה בכל הכוח ומקימים קבוצות לילדים מיוחדים".
בתמיכת מחלקת הנוער של מכבי ועיריית תל אביב, הפרויקט יצא לדרך עם שלוש קבוצות שפועלות בבית הספר מצדה בצפון העיר: קבוצה לכיתות ב' עד ה', קבוצה נוספת לכיתות ו' עד ח', וקבוצת נוער ובוגרים, מגיל 15 ואילך. בהמשך הצטרפה גם קבוצה רביעית, לנוער ובוגרים, שמתאמנת בבית ברבור שבדרום תל אביב. "היתרון בקבוצות האלה הוא שהן קבוצות קטנות", מסביר בר זיו, "כך שמצד אחד יש יחס אישי, אבל מצד שני כשאני מגיע לילדים אני מתייחס אליהם הכי רגיל בעולם - אנחנו עובדים על הכל, אני דורש מהם רצינות ולהגיע בזמן".
באימונים של בר זיו משתתפים ילדים מיוחדים שמתמודדים עם מגוון אתגרים. חלקם נמצאים על הרצף האוטיסטי, אחרים הגיעו בגלל קשיים מוטוריים. יחד הם לומדים לעבוד על הקואורדינציה, שיווי המשקל והמוטוריקה הגסה – וההצלחות שלהם מקנות להם תחושת ביטחון שממשיכה איתם גם אחרי שהאימון מסתיים. "מה שאני תמיד אומר הוא שמגרש הכדורסל הוא כמו המגרש של החיים", מציין בר זיו, "ברגע שיש לי את הביטחון ואת תחושת המסוגלות שאני מקבל על מגרש הכדורסל, זה משפיע לי על החיים".
"גל נותן להם כלים לחיים, משקיע בהם ומאמין בכל אחד", מספרת אמא של ג', שהעדיפה להישאר בעילום שם. "גל מנהל את הקבוצה ביד רמה. לא מוותר להם אף פעם ודוחף אותם ליעדים חדשים כל פעם מחדש".
ג', בן 13 שנמצא על הרצף האוטיסטי, החל את דרכו במכבי בקבוצות רגילות והצליח להשתלב בלי בעיה. "לאחר כשנתיים של אימונים ג' התקדם מאד, קולע כמו שצריך וחיזק את חגורת הכתפיים והוא ממש טוב", מעידה אמו, שמוסיפה שאת המעבר לקבוצה לצרכים מיוחדים הוחלט לעשות עם העליה לחטיבת הביניים, כשחבריו הרבים של ג' המשיכו לחטיבה אחרת. היא מרוצה מאוד מהאימונים אצל בר זיו.
"הילדים זקוקים למסגרת הזאת – זה מעצים אותם ובונה את תחושת המסוגלות שלהם", היא אומרת, "החוג מדהים ותורם לביטחון העצמי שלהם, להרגלי כושר וספורט. החוג בנוסף משפר מיומנויות חברתיות ואף בזכות החוג ג' רכש חברים חדשים".
גם יהונתן, בן 13 וחצי שמתמודד עם קשיים מוטוריים ושפתיים, השתלב בקבוצה של בר זיו. "הוא נהנה מאוד בקבוצה ולא מוכן לוותר על האימונים גם אם הוא מגיע עייף מבית הספר", מתארת אמו, אסתי, "הוא מעדיף להירדם במכונית לכמה דקות ולהגיע לאימון". לדבריה, האימונים שיפרו את היכולות הפיזיות של יהונתן. "יכולת הכדרור השתפרה וכן יכולת הקליעה לסל", היא אומרת, "בשיעורי הספורט הוא אחד המצטיינים, וזה גם בזכות האימונים. גל משלב אותו, מלמד אותו, קשוח איתו ולא מוותר לו. זה חשוב מאוד".
יהונתן עם אולסי פרי
אסתי ממשיכה ושופעת במחמאות לבר זיו. "גל מאמן בחסד עליון", היא מכריזה, "אנחנו נהנים מהגישה שלו כלפי יהונתן בפרט וכלפי כל הילדים המיוחדים בכלל. הדרך שבה הוא מעביר את האימון נותנת תחושה שכולנו שווים ולכולנו מגיע אותו יחס".
חלק מהתהליך שעוברים הילדים כולל השתתפות באימונים משותפים עם ילדי הקבוצות ה"רגילות". "אנחנו מאוד מקפידים לעשות אימונים משולבים", מציין בר זיו, "הילדים הרגילים כל כך נהנים באימונים, וזה עושה להם כל כך טוב, שהם רוצים להמשיך בתהליך. ההשפעה שלהם היא כל כך גדולה. הילדים שלי מתנהגים למופת, הם כל כך מתאמצים ורוצים להוכיח את עצמם. יש להם יכולות לשפר את עצמם יותר מכל אחד אחר".
אבל השילוב מתקיים לא רק באימונים, אלא גם מעבר להם. "בקיץ שעבר לקחנו קבוצה שעלתה מקט-סל ונתנו להם משימה: לבוא פעם בשבוע ולחנוך ילד אחד מהקבוצה שלי", מתגאה בר זיו, "זה היה מאוד מוצלח ומאוד כיפי. היו ילדים שבאו לבתים של הילדים או שנפגשו בפארקים".
עם ההצלחה הגדולה של הפרויקט עד כה, התיאבון רק הולך וגדל. אחרי שהחוג צלח את תקופת הקורונה בצורה חלקה ("המשכנו להתאמן – אנחנו רק 10-8 בקבוצה", אומר בר זיו, "הצלחנו לעבור את זה ממש יפה") – התקווה היא לפתוח קבוצות נוספות בקרוב. "יש עוד ילדים שרוצים להשתתף ופנו אליי לקראת השנה הבאה", מספר בר זיו, "אני מאמין שתהיה לנו הצטרפות גדולה מאוד שתפתח הרבה יותר אופציות. אנחנו רוצים לפתוח בשנה הבאה עוד שתי קבוצות בדרום תל אביב לילדי החטיבה, ליסודי ולגנים, ולפתוח בצפון תל אביב לגנים ולקטנים יותר".
למידע נוסף: גל בר זיו 054-5708072
העצמאות של הילדים המיוחדים במכבי
מזה שנתיים פועל במועדון חוג לבעלי צרכים מיוחדים. לרגל יום העצמאות, המאמן גל בר זיו ושתי אמהות סיפרו לנו על הפרויקט המדהים והתוכניות לעתיד
14/04/2021 | מאת: אור זיו
ראשי
· תרומה לקהילה · העצמאות של הילדים המיוחדים במכבי