היה היה: לקראת משחק הבית נגד פנרבחצ’ה אולקר‎

לרגל המפגש הערב מול פנרבחצ’ה אולקר, בחרנו להתמקד בפרשה יוצאת דופן שהתרחשה בין הקבוצות בעונת 1959-1960. סיפור שחובה להכיר!

שתף כתבה

מאת: אורן דניאלי

מכבי ת”א ופנרבחצ’ה-אולקר איסטנבול תפגשנה הערב בהיכל נוקיה. הקבוצה הטורקית, כשמה כן היא: שילוב של 2 קבוצות: פנרבחצ’ה ואולקר. לרגל המשחק הערב, בואו ונזכר במשחקי העבר נגד אולקר איסטנבול ובפרשה המוזרה של המפגשים בין מכבי לפנרבחצ’ה בגביע האלופות 1960, שנסתיימו ב…אי הופעת מכבי.

פרשת המפגש שלא נערך בין מכבי לפנר’

גביע האלופות 59/60 יצא לדרך בסוף נובמבר 1959. פנר’- אלופת טורקיה לעונת 58/59, הייתה אמורה לפגוש בשלב המוקדמות (1/16 הגמר) את אלופת ישראל. המשחק הראשון היה אמור להערך בישראל ב-22/11, אבל כאן צצה בעיה מוזרה: עונת הכדורסל הישראלית 58/59 טרם הסתיימה! עונה מוזרה זו החלה בסוף דצמבר 1958, ובאפריל 59′ יצאה לפגרה של כחצי שנה, לא פחות, בטרם חודשה באוקטובר 59′. הליגה הסתיימה רשמית רק ב…8/1/60!

השאלה שצצה כאן הייתה ברורה: מי תייצג את ישראל בגביע האלופות 59/60? כאן צצה בעיה: מחזורים רבים עוד נותרו לתום הליגה, ומכבי ת”א והפועל ת”א היו צמודות האחת לשנייה בצמרת הטבלה. באמצע אוקטובר 59′ פנה איגוד הכדורסל לפיב”א וטען כי אלופת ישראל תקבע רק באמצע נובמבר ולכן רק אז תוכל להודיע לטורקים באילו מועדים יתקיימו המשחקים. חודש נובמבר הגיע ואלופה- עדיין אין. איגוד הכדורסל פנה לתורכים וביקש מהם לדחות את המשחקים לחודש דצמבר ואף אולי לתחילת ינואר, שכן אז כבר אולי ידע מי תהיה אלופת המדינה לשנת 1959….

ב-9/11/59 דווח כי הטורקים אינם מוכנים לוותר על התאריך המקורי של המפגשים, שנקבע לסוף נובמבר (הראשון) ודצמבר (השני). בנוסף, שר הספורט הטורקי הודיע לפנר’ כי אם תשחק בישראל בסופו של דבר, אסור בשום צורה כלשהי שהיא תשחק את המשחק בירושלים, עקב עניינים פוליטיים…..חלפו כמה ימים ובינתיים הגדילה מכבי את הפער מהפועל ת”א בנקודה אחת לאחר שהאחרונה נוצחה ע”י הפועל חיפה.

לאחר דיון בין אנשי מכבי והפועל ת”א הוחלט כי מכבי ת”א, שסיכוייה להיות אלופת המדינה 58/59 גבוהים בהרבה משל הפועל, תייצג את ישראל בגביע האלופות ותתמודד נגד פנר’. אנשי מכבי אמרו כי לאור הזמן הקצר שיש להם להתכונן מבחינה לוגיסטית למשחק, תצטרך הקבוצה את עזרת איגוד הכדורסל. המשעשע הוא, שכמה ימים לאחר אותו דיון שוב פעם קטן הפער בין מכבי להפועל בטבלה, לאחר שמכבי הפסידה בחוץ להפועל חיפה. אולם, זה כבר לא שינה את ההחלטה, שמכבי תהיה הנציגה בגביע האלופות למרות שעתה מאבק האליפות היה צמוד יותר מבעת הדיון….

עתה, היה צריך לקבוע תאריך. פיב”א פסקה בסופו של דבר כי המשחק הראשון ייערך ב-6/12/59, אבל מכבי ת”א לא הייתה יכולה לשחק בתאריך זה. היא ביקשה מוויליאם ג’ונס, המזכיר הכללי של פיב”א, כי המשחק ייערך ב-17/12/59 אולם כל תשובה לא הגיעה, למרות שמכבי שלחה שני מברקים….

ואכן, מכבי “אכלה אותה”: שני הפסדים טכניים נפסקו לה, ופנר’ המשיכה לשמינית הגמר, שם פגשה את אקדמיק סופיה החזקה מבולגריה. הבולגרים הדיחו את פנר’, והמשיכו הלאה. הטורקים? הם סיימו את העונה האירופית. ומה היה בליגה שלנו? ב-18/12/59 זכתה מכבי באליפות המדינה, לאחר שניצחה בבית את הפועל בדרבי….

משחקי הבית בין מכבי ת”א לאולקר

  • 1997, שלב הבתים: ניצחון 71-65. משחקו הגדול ביותר של קונסטנטין פופה במכבי, הוביל את האלופה הישראלית למקום השלישי בתום שלב הבתים. מכבי: באק ג’ונסון ופופה 16 כ”א, דורון שפר 6 אס’, נדב הנפלד 5 אס’. אולקר: אורחון אנה 21, דן גודפריד 14 נק’ ו-11 רב’.
  • 2000, שלב הבתים: ניצחון 89-74. נייט האפמן 26, שפר 22. אולקר: אופוק סאריצ’ה 18, קוטורוביץ’ 17.
  • 2002, טופ-16: ניצחון טכני 20-0. שורת פיגועים רצחנית במדינה ישראל במהלך חודש מרץ 2002 שהזכור ביותר מהם הוא הפיגוע במלון “פארק” בנתניה בליל הסדר גרמה לטורקים לחשוש לגורלם ולהודיע כי עקב המצב הבטחנוי בישראל לא יגיעו למשחק בת”א שאמור היה להערך ב-4/4/02.
  • 2004, טופ-16: ניצחון 90-76. ניקולה וויצ’יץ’ 21 נק’ ו-5 אס’, מייס באסטון 17, שאראס 6 אס’. אולקר: רנציאס 14.
  • 2005, טופ-16: ניצחון 90-59. בתום הרבע הראשון הוליכו הטורקים דווקא 25-22, אולם מכאן ועד תום המשחק הם קלעו רק 34 נק’….מכבי: שאראס 21 נק’ ו-10 אס’, באסטון 17. אולקר: ארדוגאן 14, טונצ’ארי 8 אס’.
  • 2006, טופ-16: נצחון 84-74. משחק משוגע ביד אליהו: לאחר הפסד במחזור הפתיחה לריאל מדריד ארחה מכבי את אולקר למשחק שעל הנייר היה אמור להיות קל. אולם הטורקים הוליכו כבר במהלך המחצית הראשונה 42-24! התאוששות גדולה של מכבי הורידה אותה למחצית בפיגור 3 בלבד. ברבע השלישי המשיך המשחק להיות צמוד, ובסיומו עדיין אולקר מוליכה, הפעם בנקודה. רק ברבע הרביעי פיצחה מכבי את אולקר, בדרך לניצחון. מכבי: ג’יימי ארנולד 20 נק’ ו-10 רב’, וויל סולומון 19. אולקר: איברהים קוטלאיי 23 (5/9 לשלוש).

1997- הנצ’ 71:65

2000- הנצ’ 89:74

2004- הנצ’ 90:76

2005- הנצ’ 90:59

2006- הנצ’ 84:74

לוגו מועדון מכבי תל אביב