לפני עשרים שנה

בדיוק לפני שני עשורים, ואחרי הפסד לברצלונה, פתחה מכבי את שלב הטופ-16 במשחק מול אולקר. מאז אותו הערב אלופת אירופה זינקה קדימה מחדש. זמן להיזכר

שתף כתבה
“עברו מאז כמעט עשרים שנה
מול בנייני ענק, ניאונים, מדרגות נעות
קשה מאוד לזכור סמטאות” [קובי אוז, טיפקס]
“איש לא ציפה לניצחון מוחץ כזה”, נכתב באתר הרשמי הבתולי של המועדון היום לפני 20 שנה. הייתה זו רק סמטה. צדדית מעט, שכוחה כמעט. בדיוק שני עשורים חלפו ולקראת המשחק הקרוב מול פנרבחצ’ה, הנה הזדמנות לחזור בזמן לערב חלומי מול הגלגול הקודם של אחד מחלקיה. ערב שהתניע מחדש את השאיפות הכי גבוהות. 
הכדורסל הטורקי עשה קפיצת מדרגה משמעותית בשלהי שנות התשעים, אבל השליטה של פנרבחצ’ה ואנאדולו אפס עוד לא הייתה כל כך מובהקת. למעשה, בעשור הראשון של המילניום החדש היה מועדון אחר שטען באופן קבוע לכתר. מועדון הנוער והספורט אולקר, או בקיצור אולקרספור, השלים באותה עונה הנפה שלישית ברצף בגביע הלאומי וחיפש זכיה רביעית באליפות טורקיה. זו גם הייתה הנציגות הטורקית בשלב הטופ-16 של היורוליג, יחד עם אפס פילזן. 

אותה אולקר גם הייתה היריבה של מכבי, אלופת אירופה המכהנת, במחזור הפתיחה של שלב הטופ-16. שחקניו של מריוס בסינסקאס דורגו במקום רביעי בבית המוקדם, אחרי צסק”א מוסקבה, פנאתינייקוס ובנטון טרוויזו ולפני ויטוריה, מלאגה, פרנקפורט ופו אורטז. החבורה של פיני גרשון אמנם אחזה אז בכתר היבשתי, אבל לא הייתה חסינה מהפסדים. הצהובים כבר נוצחו על ידי לובליאנה, ז’לגיריס, פזארו וברצלונה, ממש במחזור הקודם, מה שהצית את הפנטזיות בצד הטורקי. לפחות עד סיום הפסקת המחצית.  
אולקר פתחה טוב יותר וכפתה מחזה נדיר בהיכל נוקיה של אותם ימים. אנתוני פארקר סיים את הרבע הפותח עם נקודה אחת בלבד, ניקולה וויצ’יץ’ לא קלע בכלל ואחרי עשר דקות הובילה האורחת 22:25. רק בדקה השלישית של הרבע השני עלתה מכבי ליתרון ראשון (27:28) וכבר פתחה פער של 7 נקודות, אבל אולקר השוותה ל-38:38 והמארחת ירדה להפסקה ביתרון 38:42. 

עם החזרה מחדרי ההלבשה החלה הבריחה. וויצ’יץ’ קלע את הנקודות הראשונות שלו בפתיחת הרבע השלישי ובסיומו כבר צמח היתרון המכבי ל-11 נקודות (51:62). הצהובים השתלטו על הריבאונד, חטפו 17 כדורים, קלעו ב-67% לשתיים ופשוט מחצו את התקוות של האורחים. שאראס חילק אסיסטים כמו סוכריות בבר מצווה ועם 8:28 מרשים ברבע המכריע מכבי ניצחה 59:90 מול ההיכל הגועש. 
אולקר קלעה 14 נקודות פחות מהממוצע שלה באותה עונה (7 שלשות ב-25%) ונראתה חסרת אונים מול ההגנה בצהוב ומגע הקסם של הרכז הליטאי המארח. שאראס קלע 21 נקודות, מסר 10 אסיסטים ונבחר למצטיין של הערב. על אף הפער, פארקר כמעט לא ירד מהמגרש. הוא שיחק 38:15 דקות, קלע 9, הוריד 6 ריבאונדים ומסר 4 אסיסטים משלו. גם טל בורשטיין המצוין הרבה לשחק וב-33:45 דקות תרם 15 נק’ (7 מ-8 לשתיים), ווינריות וקשיחות. מייסיאו באסטון 17, דיון תומאס 11 וניקולה וויצ’יץ’ סיפק 9 נק’, 8 ריב’ וארבע חטיפות. 

מנגד, לא היה לאורחת הרבה מה להציע. ארבעה שחקנים קלעו בספרות כפול (ארדואן 14, ווקצ’ביץ’ 12, טונצ’רי 11 וז’וקאוסקאס 10), אבל אי אפשר היה לנצח את מכבי ההיא בהיכל כשפרסקביצ’יוס ושטומברגאס קולעים 1 מ-10 מעבר לקשת. אולקרספור הצליחה לעבור את הטופ-16 והפסידה רק בסדרת ההצלבה לצסק”א מוסקבה האימתנית. בעונה הבאה זכתה הקבוצה שוב באליפות טורקיה ואז הגיע הזעזוע.
חברת המזון אולקר, הבעלים ונותנת החסות הראשית של המועדון, החליטה לסגור את הברז ולתמוך בקבוצת הכדורסל של פנרבחצ’ה. כך נוצרה פנר-אולקר והמועדון הנטוש זכה לשם אלפלה, קבוצה צנועה שדעכה עם הזמן. 

ומכבי מודל 2004/5? ניצחה בכל תשעת משחקי היורוליג שנותרו לה משם ועד סוף העונה, כולל 78:90 בגמר על ויטוריה וזכיה שניה ברציפות באליפות היורוליג.
לוגו מועדון מכבי תל אביב